مهندس ناظر
شخص حقیقی یا حقوقی دارای پروانه اشتغال به کار در يکي از رشته های موضوع قانون نظام مهندسي و کنترل ساختمان است که بر اجرای صحیح عملیات ساختمانی در حيطه صلاحيت مندرج در پروانه اشتغال خود نظارت می نمايد.
ناظران مکلفند بر عملیات اجرایی ساختمانی که تحت نظارت آنها احداث می گردد از لحاظ انطباق ساختمان با مشخصات مندرج در پروانه و نقشه ها و محاسبات فنی ضمیمه آن نظارت کرده و در پایانکار مطابقت عمليات اجرایی ساختمان را با مدارک فوق، گواهی نمايند.
مهندس ناظر ساختمان(تک ناظره)
تمام مسئولیت های حرفه ای نظارت ساختمان از لحاظ سازه، معماری، تاسيسات مکانيکي، تاسيسات برقي و نقشه برداري بر عهده يک نفر مهندس عمران یا مهندس معمار می باشد. اخيراً مطابق تفاهم نامه ۳جانبه شرکت توانير و شرکت آب و فاضلاب با مدير کل راه و شهرسازي و رئيس سازمان نظام مهندسي در پروژه هایی که پروانه ساختمانی بصورت تک ناظره صادر می گردد، حضور مهندسان ناظر برق اماکن و آبفا الزامي بوده و مالک موظف است نظارت بر اجرای نقشه های تاسیسات برقی را توسط ناظر برق اماکن صلاحیتدار و نظارت بر اجراي نقشه های تاسيسات مکانيکي را توسط ناظر صالحیتدار آبفا انجام دهد.
مهندس ناظر هماهنگ کننده(4 ناظره)
مسئوليت نظارت به صورت جمعي و بر اساس تخصص بر عهده 4 نفر می باشد. يکي از افراد مهندس ناظر ساختمان(مهندس عمران يا مهندس معمار)علاوه بروظايف فردی خود، مسئوليت هماهنگي با ساير ناظرين و مکاتبات با مراجع صدور پروانه و … را عهده دار مي شود و عنوان ناظر هماهنگ کننده به وي داده مي شود. ( ناظر هماهنگ کننده بالاترين مسئوليت را در بين ناظرين بر عهده دارد)
ناظر هماهنگ کننده شخصی حقیقی یا حقوقی داراي پروانه اشتغال و صلاحيت نظارت در رشته معماري يا عمران است که بر اساس شرح خدمات مهندسان رشته های ساختمان، مسئول هماهنگي بين تمامي ناظران در هر ساختمان يا مجتمع يا مجموعه ساختماني و تسليم کننده گزارش های مرحله ای کار به شهرداري، سازمان استان و يا ساير مراجع ذی ربط می باشد.